Mnoho cestovatelů se při vybírání dovolené řídí nejen krásou samotné destinace a čistotou moře, ale také kulturou a kuchyní, která je s ní neodmyslitelně spjata. Takzvaná gastroturistika je trendem, který se v posledních letech opravdu rozmáhá a těší stále více lidí.
Vy samozřejmě gastroturistiku vykonávat nemusíte, ale uznejte sami, že pokud odcestujeme do zahraničí, vždy je škoda pokud neochutnáme tamní speciality a nepoznáme tak podobu kuchyně onoho národu či země.
Pokud se vydáte do Chorvatska, vždy je dobré vědět, na jakou kuchyni se můžete těšit. Mnoho turistů své stravování na dovolené řeší tak, že si dopředu nakoupí instantní „dobroty“, které si poté připravuje. Podle našeho názoru je toto obrovská škoda, zejména pak jsme-li v oblasti, kde je nabízené jídlo přímo úžasné, a tou Chorvatsko bez pochyb je.
Díky velkým historickým událostem, které se na území Chorvatska děly, je jeho kuchyně jedinečnou pestrobarevnou směsicí nejrůznějších kuchyní států, které ho kdysi okupovali. Nalézt tak zde můžeme vlivy řecké kuchyně, která zde zanechala oblibu užívání oliv, olejů a hlavně vinnou révu, Maďarské vlivy, které přinesli guláš, Turecké vlivy se svou sarmou, tedy plněnými zelnými listy, ale také vlivy Italské, které se projevují v oblibě používání těstovin.
Nejtradičnější je však příprava darů moře a mořských ryb. Těch zde najdeme opravdu mnoho a jsou připravovány nejrůznějšími způsoby. To samé platí i pro plody moře. Ve vnitrozemí jsou zase připravována hlavně masitá a jednoduchá jídla, která je projevují vysokou kalorickou hodnotou.
Každý z regionů Chorvatska, má pak svou vytříbenou kuchyni, která prodaný region opravdu specifická. Druhy jídel se také liší polohou místa, odkud pochází. Zjednodušeně by se dalo říci, čím dále od moře, tím jsou připravovaná jídla kaloričtější, a méně složitější avšak pro někoho chutnější.