Při cestování do Chorvatska by jste určitě měli okusit tamní kuchyni, no a k té neodmyslitelně patří i vína. Samotné chorvatské víno se řadí mezi nejlepší na světě, díky příznivým klimatickým a geologickým podmínkám, které panují téměř v celé této zemi. Mezi ty nejrozšířenější odrůdy patří Pošip a Graševina, ze kterých se vyrábí lahodná osvěžující vína.
Ta nejpodmanivější bílá vína jsou zase vyráběna z odrůdy Malvasia. Pro Chorvaty je typické, že si vína ředí vodou. Tomu červenému s vodou se říká bevenda a bílému vínu s perlivou vodou se říká gemišť. A pokud by jste si objednali víno Prošek, dostali by jste víno ze suchých bobulí. Pokud si budete svou dovolenou vybírat přímo podle toho, kde mají víno nejlepší, bude Vaším cílem Istrie.
Zde je produkováno opravdu to nejkvalitnější víno a obyvatelé Istrie o tom vědí. Zbudovali zde jakousi vinařskou stezku, které když se budete držet okusíte ta nejlepší vína z celé této oblasti. Zde na Istrii, ale v podstatě v celém Chorvatsku je nejoblíbenějším vínem Malvasier. Má slámovou, až žlutou barvu, a jeho bouquet připomíná vůně akácie. Opakem tohoto vína je Tera, což je trpké, těžké, suché, červené víno.
Z domácí vinné révy Hrvatica se vyrábí skvělé rosé. Na Istrii se však úspěšně pěstují i takové odrůdy jako je Merlot, Cabernet-Sauvignon, Muskat a Pilot. Oproti lehkým vínům z Istrie stojí těžký vína z Dalmácie. Zde se produkují silná vína, často i s 15% obsahem alkoholu. Velmi specifické odrůdy můžete najít na nejrůznějších ostrůvcích, které jsou rozesety po celém Jadranu. Tato vína mají ojedinělý přídavek z izolovaného prostředí, kde jsou pěstována.
Rozhodně se tedy nebojte vychutnávat si nejrůznější chorvatská vína. Nezapomínejte, že Chorvaté si víno neředí jen tak z dlouhé chvíle. Mějte na paměti to, že silné víno a slunce může člověka velmi často nepříjemně překvapit.