Dovolená v Chorvatsku je stále oblíbeným artiklem, rok co rok vyrážejí stovky, možná i tisíce rodin směr Chorvatsko, kde se snaží užít si svou letní dovolenou ze všech sil. Jde o letovisko, které je blízko, nemáte zde až tak velký problém s řečí, domluvíte se poměrně jednoduše než například v Řecku, Turecku a podobně, je zde krásná příroda, čisté moře, můžete podnikat nejrůznější výlety. A také si zde skvěle pochutnáte.
Chorvatsko a jídlo
Když si vzpomenu na dovolené v Chorvatsku před dvanácti až deseti lety, kromě kufrů jsme vozili tašku s jídlem. V ní byla spousta konzerv, sáčkových polévek, tyčky salámů, oplatků, čínských polévek. Často jsme vozili také zavařené sklenice s jídlem, paštiky a podobně. V Chorvatsku bylo všechno drahé, proto vyšlo levněji podobné stravování s tím, že občas jsme si dali pizzu nebo na promenádě jejich báječné rybičky. Dnes však už není nutno vozit s sebou spousty jídla, ceny se zde pohybují u základních potravin podobně.
Navíc být v cizí zemi a neochutnat jejich výborná jídla? Můžete se zde opravdu dobře a chutně najíst. Cena například v bistrech, které najdete na promenádě, bude lepší než v restauracích. Někdy se můžete najít také trochu dál od hlavní promenády, kde bude opět cena o něco lepší.
Jaké pokrmy si můžete dát?
Sušená šunka s ovčím sýrem a olivami je chorvatské národní jídlo. Místní kuchyně často využívá k vaření jehněčí nebo telecí maso. Připravuje se pečené pod speciálním železným poklopem. Ten nechybí snad v žádné chorvatské kuchyni. Přirozeně zde najdete velkou spoustu mořských plodů jako krevety, ústřice, spousty druhů ryb a mnoho dalšího. Dát si můžete ombolo, což je plátek vepřového masa, který je jemně uzený a poté opečen na žhavém uhlí.