Také si jisté vzpomínáte na doby, kdy se Češi hromadně vydávali do Chorvatska autem plným tašek s paštikami, tatrankami, polévkami z pytlíku a zavařeným obědy. Odzvonilo již těmto dobám?
Vsaďte raději na chorvatskou kuchyni!
Chorvatska kuchyně a její speciality vás přesvědčí, že tyto dobrůtky postačí pouze na cestu!
Restaurací se specializací na chorvatskou kuchyni se v České republice bohužel stále moc nenachází, možná i proto je spousta Čechů k této kuchyni skeptických.
Pravděpodobně si říkáte, jasně, pizza a hamburger a hranolky to při nejhorším vždycky jisti, ale je potřebné podotknout, že tyto domněnky jsou zcela zbytečné.
Jaké jsou ty největší lahůdky, které je možno v Chorvatsku ochutnat?
1. Mořské ryby a plody
V přímořských státech jsou ryby a mořské plody samozřejmostí. A že je umí připravit! Nejčastěji se podávají z grilu, pokapané olivovým olejem a dokořeněné různými způsoby, podávané s vice druhy zeleniny. K mořským pochoutkám patří i chobotnice, kalamáři a krevety.
2. Pljeskavica
Placka z mletého vepřového masa opékaná na roštu. Jako příloha slouží nejčastěji placka a směs ze zeleniny. Je nutno podotknout, že tato země je vyhlášeným konzumentem jehněčího masa. Českému národu to připomíná naše oblíbené čevabčiči.
3. Rizoto
Tento pokrm se značně liší od své italské podoby nebo naší české verze. Součásti je maso telecí, pršut, a to celé posypané místním sýrem. Samozřejmě každá chorvatská oblast má svůj vlastni recept, např. rizoto černé (že sépii).
4. Brodet
Tato míchaná lahůdka nám připomíná spise hustou polévku. Skládá se z vice druhů ryb, brambor a rajčat.
5. Krempita
Každý závěr je důležité doplnit o sladkou téčku. Tento dezert je vyroben z listového těsta, na nějž je nanesen krém z mléka a žloutku, a to celé je obohaceno o šlehačku.
Je nutné vyzdvihnout i místní vina, jejichž konzumaci lze doplnit o lahodné syrý, olivy a sukny.
Co myslíte, konzervy už necháme doma?