Už od konce 90. let 20. století se Chorvatsko začalo těšit turistickému boomu. Dříve prázdné pláže se nyní hemží turisty, a pokud nevstanete brzy ráno, nemáte už kam položit ručník a přenosnou ledničku plnou chleba minerálů a připravených svačinek.
Co si v Chorvatsku užíváte?
Jedním ze způsobů, jak změnit tradiční českou turistiku v Chorvatsku, je pronájem lodí nebo plachetnice. Jelikož je Jaderský moře jedním z nejprůzračnějších středozemí, je tato volba pravým pro milovníky klidných dnů a diving. Na lodi můžete prozkoumat ostrovy, které jsou díky své vzdálenosti od pobřeží nedotčené lidmi. Jedním z nejoblíbenějších tras je např. Zlatý střed Jadranu, kde mohou návštěvníci navštívit méně navštěvované ostrovy, jako jsou Ist, Susak, Cres, Osot, Ilovik a Silba.
Chorvatsko – to není jenom moře!
Pokud pro cestovatele není příliš dlouhá výstava několika dní strávených na moři, můžete se seznámit s památkami UNESCO světového dědictví. Největším lákadlem pro poznávání cizokrajné kultury je např. Národní park Plitvická jezera, která je výjimečná zejména z krásy jezer, krápníků a stalpů. Bezpochyby vás upoutají také historické stavby v centru Splitu, Dubrovníku, Trogiru av dalších městech.
Vydejte se na procházku!
Jste milovníkem spíše přírody a hor? Chorvatsko nabízí mnoho stezek, které protínají horské vrcholy, národní parky a třeba také vinohrady. Veškeré krásy můžete pozorovat ze sedadla na kole při projíždění cykloturistickými stezkami.
Ať už poznáte zemi z lodí, kola či auta, nemůžete se vyhnout tradiční kuchyni. Většina hlavních jídel, které se připravují v místních restauracích nebo tavernách, se skládají z mořských plodů. Jejich specialitami jsou zejména ústřice, slávky, kozí sýr nebo grilovaná ryba. Nezapomeňte si domů přilákat lahodné víno nebo ikonický olivový olej, který je základní ingrediencí této kuchyně.
Ať již člověk zvolí jakýkoli způsob poznávání této krásné krajiny, nikdy neudělá její návštěvu chybu.
Už od konce 90. let 20. století se Chorvatsko začalo těšit turistickému boomu. Dříve prázdné pláže se nyní hemží turisty, a pokud nevstanete brzy ráno, nemáte už kam položit ručník a přenosnou ledničku plnou chleba minerálů a připravených svačinek.
Co si v Chorvatsku užíváte?
Jedním ze způsobů, jak změnit tradiční českou turistiku v Chorvatsku, je pronájem lodí nebo plachetnice. Jelikož je Jaderský moře jedním z nejprůzračnějších středozemí, je tato volba pravým pro milovníky klidných dnů a diving. Na lodi můžete prozkoumat ostrovy, které jsou díky své vzdálenosti od pobřeží nedotčené lidmi. Jedním z nejoblíbenějších tras je např. Zlatý střed Jadranu, kde mohou návštěvníci navštívit méně navštěvované ostrovy, jako jsou Ist, Susak, Cres, Osot, Ilovik a Silba.
Chorvatsko – to není jenom moře!
Pokud pro cestovatele není představa několika dní strávených na moři příliš lákavá, máte možnost se seznámit s památkami ze seznamu světového dědictví UNESCO. Největším lákadlem pro poznávání cizokrajné kultury je například Národní park Plitvická jezera, jež je výjimečný především krásou jezer, krápníků a krápníkotvorných rostlin. Bezpochyby vás upoutají také historické stavby v centru Splitu, Dubrovníku, Trogiru a v dalších městech.
Vydejte se na procházku!
Jste milovníkem spíše přírody a hor? Chorvatsko nabízí mnoho stezek, jež protínají horské vrcholy, národní parky a třeba také vinohrady. Všechnu krásu můžete pozorovat i ze sedátka na kole při projíždění cykloturistickými stezkami.
Ať už poznáte zemi z lodí, kola či auta, nemůžete se vyhnout tradiční kuchyni. Většina hlavních jídel, které se připravují v místních restauracích nebo tavernách, se skládají z mořských plodů. Jejich specialitami jsou zejména ústřice, slávky, kozí sýr nebo grilovaná ryba. Nezapomeňte si domů přilákat lahodné víno nebo ikonický olivový olej, který je základní ingrediencí této kuchyně.
Ať již člověk zvolí jakýkoli způsob poznávání této krásné krajiny, nikdy neudělá její návštěvu chybu.