Máte rádi dobré jídlo? Dovolená je i od toho vyzkoušet místní jídla a dobroty, které si doma jen tak nedáte. Možná proto, že neznáte receptury, možná proto, že sehnat mořské plody nebo určité druhy masa, chybí vám ovoce nebo zelenina a podobně. Proto je škoda být o dovolené jen na stravě typu pizza, hranolky, hamburger nebo jiné fast foody, které jsou všude na světě, a dáte si je během roku několikrát. Každá země má své kouzlo a národní pokrmy, které musíte ochutnat. Jak je na tom Chorvatsko? Co si dát na dovolené právě zde? Tyto pokrmy vás okouzlí.
Jehněčí na rožni
I když trávíte dovolenou u moře a často se setkáte s jídlem z ryb nebo mořských plodů, neochudíme vás ani o maso. Jestli někde v restauraci nebo na pobřeží rožní maso, pak si dejte jehněčí. Výborné maso, které v Chorvatsku umí připravit světově. K tomu pečené brambory, salát nebo jinou zeleninu a zjistíte, že ke štěstí už víc nepotřebujete.
Hustá polévka Brodetto
Této polévce se říká také Brodet nebo Brudet. Je to chutný a zajímavý pokrm. Jde o hustou osvěžující polévku, která možná nevypadá, ale je skvělá během léta. Zasytí a osvěží, což oceníte. Připravuje se nejméně ze tří druhů mořských plodů a jako základ se neobejdete bez rajčatové omáčky. K tomu nesmí chybět cibule, česnek nebo bílé víno. Servíruje se s chorvatským chlebem nebo s polentou. Vyzkoušejte tuto báječnou polévku i vy!
Černé rizoto
Podává se nejčastěji se sépiemi a kalamáry. Možná znáte tento pokrm z Itálie, ale černé rizoto je ryze chorvatský pokrm, který se rozšířil do celého světa. Můžete si ho objednat v různých restauracích, ty honosnější používají kvalitní suroviny, což oceníte. Co v rizotu najdete? Čerstvé mořské plody, olivový olej, česnek nebo červené víno.