Pokud je pro vás vaření nejen povinnost, ale i radost, a rádi vyzkoušíte nové věci během dovolené, v Chorvatsku si určitě přijdete na své. Čerstvé mořské plody a bylinky vyžadují krátkou dobu na úpravu a jsou lehce stravitelné, což v horkých dnech jistě oceníte.
Bylinky
Snad na každém rohu rostou keře rozmarýnu. Běžně mají více než metr na výšku. Můžete si natrhat bazalku na salát, nebo mátu do nápoje. Stačí se na chvíli zastavit a rozhlédnout se. Pokud si neste jistí, zda bylinku poznáte, stačí utrhnout lístek a přivonět. Máta i bazalka mají mnoho podob.
Trhy
Chcete-li sami vyzkoušet čerstvé ryby nebo krevety, seženete je na tradičních trzích. Kolem 11. hodiny dopolední vám je nechají za poloviční cenu.
Na trzích koupíte ovoce a zeleninu od místních pěstitelů, a také domácí panenský olivový olej s velmi intenzivní vůní po olivách. Často tam své produkty prodávají milí lidé v důchodovém věku.
Zmrzlina
Chorvatská zmrzlina je vyhlášená. Ale pozor, ne všechny zmrzlinové stánky mají znamenitou smetanovou zmrzlinu plné chuti. Setkali jsme se se zmrzlinou, která nás neoslovila. Její chuť byla nevýrazná, barva vybledlá. Domnívali jsme se, že byla naředěná.
Jak tedy poznat kvalitní chorvatskou zmrzlinu? Nejvíce napoví výrazná barva a hustota. Čokoládová má opravdu čokoládovou barvu. Podle mé zkušenosti světlé nadýchané zmrzliny nejsou to pravé ořechové. Cena se prakticky mezi prodejci neliší, kvalita ano.
Fast food
Je libo sladká svačina po koupání? V Chorvatských ulicích se prodávají palačinky s několika druhy džemů nebo s čokoládovou pomazánkou. Kdo více ocení palačinky, než vaše ratolesti?
Pokud nejste zrovna milovníci sladkého, jistě vás uspokojí pizza, burger nebo obalované sýrové špalíčky.
Pozvání od místních
Na letošní dovolené, jsme dostali od majitelů apartmánu pozvání na večeři. Podávali grilované mořské okouny a pyré z brambor a mrkve, s trochou bazalky a olivovým olejem. Výborné domácí jídlo, které naše chuťové buňky skutečně potěšilo.
Rozhodla jsem se recept vyzkoušet. Po tom, co chorvatské brambory byly i po hodině vaření stále tvrdé, pochopila jsem, proč paní domácí vařila brambory v tlakovém hrnci. Z toho plyne menší poučení: nejsou brambory jako brambory.
Pokud se vám přece jen jídlo z nějakého důvodu nepodaří, zachrání vás návštěva restaurace. Grilované ryby, rizoto nebo těstoviny s mořskými plody Chorvati opravdu umí.