Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Do Chorvatska za jídlem – jak si zde užít gastronomii? 2
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: 22 srpna, 2019

Chystáte se do Chorvatska na letní dovolenou? Určitě už plánujete, jak budete ležet na pláži, užívat si sluneční paprsky, dát si drink, užít si moře, možná nějaký ten výlet a hlavně jídlo. Jste-li na dovolené v cizí zemi, určitě chcete poznat nejen památky, moře, ale například také jídlo a pití tamní země. Proč si tedy neustále dávat hranolky a smažený sýr nebo smažené maso, když můžete ochutnat skutečné lahůdky?

Chorvati jako gurmáni

Je pravdou, že Chorvati jsou skutečnými gurmány a jídlo si umějí vychutnat. Nejsou od nás tak daleko, takže některá jídla jsou stejná, jako v jiných koutech Evropy. Najdete zde pár specialit, které jsou typické pro jižanské státy a pro středomořskou kuchyni, ale také pár těch, které najdete jen a pouze v Chorvatsku. Asi jednou takovou potravinou za všechny je kozí sýr, který Chorvaté milují. Hodně se zde konzumují také těstoviny fuži nebo třeba lanýži.

Chcete-li si dát polévku, pak to bude maneštra, což je domácí polévka, která se připravuje z domácích surovin. Nejčastěji v ní najdete brambory, fazole či kukuřici. Když se budete procházet okolo restaurací, bister či obchůdku s masem, určitě uvidíte, jak se suší pršut. Jde o vyuzenou šunku, která se suší na větru a je vskutku lahůdkou, kterou v Chorvatsku musíte ochutnat.

Dejte si guláše

Vyzkoušet můžete i místní guláš. Brudet je připravován z ryb a mořských plodů s kukuřicí. Žgvašec je zase guláš ze slepice. Pašticada je zase jídlo, které se připravuje z dušeného hovězího masa. Dát si můžete také plněné olihně nebo čevapčiči, které jistě znáte i u nás. Ze sladkého vás jistě napadne zmrzlina, která je zde vskutku vynikající, smetanová a mnohdy vám postačí jeden kopeček. Vyzkoušet můžete kroštule, tedy odpalované těsto, které se smaží v oleji. Chorvatské koblihy fritule si také můžete dát. Na každém rohu narazíte na palačinky, které se plní nejen sladkými, ale také slanými náplněmi.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.