Období dovolených v zemi zaslíbené pro české turisty už před několika týdny skončilo a další zájezdy do bývalé jugoslávské země budou vyhledávány až přibližně za dalšího půl roku. Pojďme se tedy v průběhu „okurkové“ sezony dovolených v Chorvatsku zaměřit na tamní populární pokrmy, ať víte, co při dalším zájezdu ochutnat.
Kalamáry
Tyto dary moře najdete snad v každé chorvatské restauraci. Dají se připravit na několik způsobů, nejčastěji však zřejmě narazíte na pečenou nebo grilovanou formu. Chorvaté mají v oblibě připravovat plněné kalmary, kde nádivku tvoří povětšinou parmezán a pršuto. Tuhé a bílé maso, které je velice bohaté na proteiny, si určitě dopřejte. Svému zdraví uděláte jedině dobře!
Černé rizoto
Některé zdroje hovoří o této specialitě o jako vůbec nejoblíbenějším jídle. Hlavními ingrediencemi jsou rýže a sépie. Černou barvu získává pokrm po „vypuštění“ černého inkoustu ze sépie. Zní to sice šíleně, ale nebojte! Inkoust ze sépie rozhodně jedovatý není. Kromě olihní se přidávají do rizota další plody moře, jako jsou slávky, krevety, nebo výše zmiňované kalmáry.
Pečené jehněčí maso
Nejkvalitnějším jehněčím se může pyšnit především oblast Dalmácie, kde patří chov ovcí k dlouholeté tradici. Říka se, že ovce zde mají výborné podmínky k životu, a to díky geografickým a povětrnostním podmínkám či rozmanitosti léčivých bylinek a rostlin, které na zdejších ostrovech rostou. Jídlo se servíruje povětšinou s přílohami jako jsou pečený chléb, brambory, bylinky nebo různé druhy zeleniny.
Sarma
Jedná se o slavnostní chorvatský pokrm, jenž je často podáván na oslavách, svatbách apod. Ingrediencemi jsou mleté hovězí maso, které se peče obalené v kysaném zelí a následně je servírováno se zeleninou nebo rýží. Sarma tak trochu připomíná v Česku známou plněnou papriku s rajčatovým protlakem a knedlíkem.
Teď se Vám asi pěkně sbíhají sliny co? Ale čas uteče jako voda, za nějaký ten měsíc tady budou první dovolené, a až zase pojedete si odpočinout na Balkán, nezapomeňte tyto delikatesy vyzkoušet!