Doporučujeme: UBYTOVÁNÍvCHORVATSKU.cz Adriatic.hr Apartmány

» Speciality chorvatské kuchyně – část II.
Autor | 0 Komentářů
Publikováno: 15 listopadu, 2018

Plody moře

Spousta turistů vyráží na Jadran ochutnat plody moře, jakožto raky, mlže, různé hlavonožce či jiné mořské živočichy. Některé z nich jsou samozřejmě k dostání i v našich supermarketech, nicméně kvalita čerstvě ulovených ryb a těch zamražených je samozřejmě nesrovnatelná. Nejoblíbenější z nich – ústřice se jedí za syrova pouze s pár kapkami citronové šťávy.

Oblíbeným pokrmem s mořskými plody je takzvané černé rizoto, ve kterém můžete ochutnat například sépie, chobotnice či olihně – ty se také jí nakrájené na plátky a jemně osmažené. Jak je známo, co je dobré, to je drahé. Nikterak tomu není ani u mořských plodů. Jejich pomyslným cenovým králem jsou ale bezpochyby humr a langusta, jež se konzumují buď vařené nebo obalené v těstíčku, osmažené a namáčené v majonéze.

Zelenina

Zelenina je na Jadranu součástí prakticky každého jídla, a to často jako samotná příloha například k masu. Zeleniny se podává opravdu hodně a její složení bývá pestré. Nejčastěji se podává hrášek, cuketa, fazole, mangold, fazolky, papriky a rajčata. Samozřejmostí je její skvělé dochucení, což ocení i ti, kterým zelenina „moc nevoní“.

Moučníky

Milovníci palačinek se jistě zaradují, jelikož právě palačinky jsou nejčastějším dezertem, který můžete na Jadranu dostat. Na výběr máte často z pestré škály náplní a polev. Dále si pochutnáte na závinech s hodně neobvyklými náplněmi, jako například fritule, což je obdoba našich koblih či kroštule – něco jako boží milosti. Zmrzlina, jako klasický moučník samozřejmě nesmí v této přímořské oblasti chybět. Naopak – právě Jadran je svou kvalitní a chutnou zmrzlinou proslaven. A pokud si nesmlsnete na zelenině, která je vám podávána k hlavnímu chodu, určitě si nezapomeňte objednat ovocný salát, který je připravován samozřejmě pouze z čerstvého ovoce.

Profil | Přihlášen přes RSS
Podobné články nenalezeny.