Jste gurmáni a rádi experimentujete s novými recepty? Objevte i u sebe doma kouzlo chorvatské večeře, nebojte se vyzkoušet nové recepty a objevit inspiraci v pochutinách, které jsou charakteristické pro Chorvatsko.
Klasické chorvatské jídlo
Určit pokrm, který je pro Chorvatsko tradiční, není jednoduché. Chorvatsko je ve své kuchyni velice různorodé. Každý region má své speciality, ale čerpá z podobných surovin. V pobřežních oblastech se hojně využívají ryby, dary moře a zelenina, tato kuchyně má blízko k italské tradici. Co si v Chorvatsku opravdu vychutnáte, jsou čerstvé ryby, které se podávají přímo z grilu.
Milovníci ryb si přijdou na své, mohou zde ochutnat parmici, pražmu, mořský jazyk, mořského ďase nebo bolobřicha, který žádné bolesti břicha nevyvolá, leda ty z přejedení. Bohatost se objevuje i u darů moře, slávky, olihně, ústřice, humr, takové dobroty vás v Chorvatsku čekají.
Pokud si chcete doma pochutnat na tom, co i Chorvaté milují, určitě si skočte do obchodu pro kvalitní sušenou šunku. Prochází procesem sušení na vzduchu a nechybí na menu žádné chorvatské restaurace. K ní můžete přidat ovčí sýr a olivy a lehká večeře je na světě.
Regionální speciality
Jako všude i v Chorvatsku najdete regionální speciality. Tzv. konoby nebo restorany, tak se v Chorvatsku restauracím říká, v sobě skrývají to nejlepší z chorvatských pochutin. Pochutnat si můžete na lanýžích, jsou oblíbené především na Istrii. Oblíbeným pokrmem je kozí sýr s lanýži, těstoviny s houbami nebo fritaja, tedy omeleta s podobnou náplní. Pochutnat si zde můžete i na divokém chřestu.
V každé restauraci by neměli chybět grilovaná masa. Grilovaní je oblíbeným způsobem úpravy masa ve všech přímořských státech. Může probíhat venku a je rychlé. Určitě ochutnejte pečené jehněčí či dalmatské brodeto, což je něco jako guláš z mořských plodů. Uvařte si některou z těchto dobrot doma nebo si jen ogrilujte rybu a vzpomínejte na chvíle strávené ve slunném Chorvatsku.